Markant milliardbyggeri i Aarhus i gang

Et nyt, markant milliardbyggeri i Aarhus midtby går nu i gang efter flere års tilløb. Entreprenørmaskinerne har taget hul på første etape af Frederiks Plads på den grund, hvor DSB's Komponentværksted tidligere lå.

Første etape af Frederiks Plads omfatter både bolig- og butiksbyggeri på det hjørne af grunden, der støder op til den sydlige del af Værkmestergade og Jægergårdsgade.

”Frederiks Plads omdanner en kedelig industribygning til et spændende bymiljø. Ideen med projektet er at skabe et naturligt samlingspunkt, som binder byens kvarterer sammen, og som er tæt på midtbyens liv og havnens puls,” siger Ib Høgsberg, projektchef i NCC Construction, som er totalentreprenør på projektet.

Frederiks Plads bliver udformet som en bydel i byen, hvor bygningerne omkranser et indre torv med træer, legepladser og grønne arealer. Når projektet står færdigt, får Aarhus et nyt dynamisk byrum, der binder midtbyen sammen med Frederiksberg og havnearealerne. Første etape af det nye prestigebyggeri forventes at skaber 150-200 arbejdspladser i byggeperioden.

Stor p-kælder vil aflaste trafikken

NCC går nu i gang med de første udgravninger og funderingen til den store fælles P-kælder i to etager, der ligger otte-ni meter under jorden. P-kælderen kommer til at rumme 500 p-pladser til beboere og medarbejdere i virksomheder på Frederiks Plads. Dermed bliver en del af trafikbelastningen i området flyttet under jorden.

Projektchef Ib Høgsberg lægger ikke skjul på, at Frederiks Plads er et byggeri med komplicerede jordforhold og flere udfordringer, fordi det både går i dybden og i højden.

”Udfordringen ved opstarten af byggeriet er udførelse af spuns og pælefundering, som i en periode kan medføre beklagelige gener for de nærmeste naboer til byggeriet. Det er desværre en konsekvens, når der bygges i midtbyen, men vi søger at få det løst så optimalt som muligt og håber på naboernes forståelse i den periode, arbejdet står på,” siger Ib Høgsberg.

De begyndende arbejder på pladsen er udførelse af spuns omkring hele grunden, som sikrer, at kælderen kan udføres i to etager under jorden. Derefter udgraves der til kælderen, og der nedrammes pæle, som sikrer, at bygningerne står solidt plantet i jorden.

”Når fundamentet er på plads, begynder byggeriet at komme op af jorden igen som store legoklodser, der slutter med at blive til flotte boliger, butikker og kontorer med udsigt over byen,” siger Ib Høgsberg.

De første lejligheder forventes at være klar til indflytning ved udgangen af 2016.

Fakta om projektet

  •          Frederiks Plads er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller og opføres af NCC Construction. Bag udviklingen af det nye bydelsprojekt står NCC Property Development og Bricks
  •          Projektet er på i alt ca. 48.500 m2, heraf ca. 35.000 m2 erhverv (ca. 5000 m2 butikker) og 12.000 m2 boliger med 1.500 m2 butik
  •          Grunden er på ca. 13.500 m2. Der etableres op til 500 p-pladser fordelt på flere etager under jorden med tilkørsel fra Værkmestergade. Der er direkte adgang fra P-området til kontorer, butikker og boliger
  •          Bebyggelsen stiger i højde fra omkring 5-6-7 etager mod Jægergårdsgade til 14-19 etager ved Værkmestergade
  •          Der planlægges ca. 150 boliger på 2-3 værelser og enkelte penthouselejligheder
  •          Første etape omfatter bolig- og butiksbyggeri på 13.500 m2 på det sydvestlige hjørne af pladsen

Foto: Første etape af prestigebyggeriet Frederiks Plads i Århus midtby er skudt i gang. Totalentreprenøren på projektet, NCC Construction A/S, foretager i første omgang udgravning og fundering til den store P-kælder i to etager, hvilket vil give støjproblemer i starten. 

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Kommunikations- & Marketingchef Ghita Borring, NCC Construction Danmark A/S, telefon 41 70 44 40

OM NCC. Vores vision er at forny vores branche og levere ekstraordinære bæredygtige løsninger. NCC er en af Nordeuropas ledende virksomheder inden for byggeri og anlæg, ejendomsudvikling og infrastruktur med en omsætning på 47,6 mia. kr. og 18.500 medarbejdere i 2013. NCC-aktien er noteret på NASDAQ OMX Stockholm.

NCC i Danmark består af forretningsområderne NCC Construction, NCC Property Development, NCC Roads og NCC Housing. I 2013 havde NCC i Danmark en omsætning på 4,9 mia. DKK og cirka 2.200 ansatte.