Rent pionérarbejde at bygge svanemærkede boliger

NCC står bag 38 lejligheder på Krøyers Plads i København, der som de første lejligheder i Danmark er blevet svanemærket. Det kræver nye arbejdsmetoder, der skubber til udviklingen i hele byggebranchen.

Et svanemærket byggeri er ikke bare et klistermærke, du kan trække i en automat. Tværtimod kræver det et omfattende arbejde at sikre, at byggeriet lever op til det svanemærkede kvalitetsstempel. Det har også været tilfældet på Krøyers Plads, hvor NCC har opført første etape af Danmarks første svanemærkede lejlighedsbyggeri.

For at få svanelicensen skal der i byggeriet anvendes særlige materialer uden farlige stoffer. Det stiller nye og store krav til alle parter bag et byggeri fra arkitekten, den rådgivende ingeniør og fagentreprenørerne til projekteringslederen, der styrer hele processen, og som skal sikre sig, at alle lever op til materialekravene. Hvis man først begynder at tænke over materialerne, når byggeriet er gået i gang, vil det ofte være for sent.

”Med Krøyers Plads har vi været med til at drive en ny udvikling i byggebranchen, og det er et arbejde, vi gerne tager på os. Vi har en klar ambition om at levere ekstraordinære bæredygtige løsninger, og vi tror på en stigende efterspørgsel efter svanemærkede boliger, så det pionerarbejde vi nu har lavet, har givet os en værdifuld viden, som vi kan bringe i spil fremover, siger Martin Palmquist, der er direktør i NCC Construction.

Nye veje på Krøyers Plads
Svanemærket bliver først formelt givet et byggeri af Miljømærkning Danmark, når dokumentationen godkendes og et efterfølgende kontrolbesøg viser, at alle materialer i byggeriet er i orden. Den type af lim, isolering, byggeplader og fugemasse, som man normalt anvender i et konventionelt byggeri, kan ikke anvendes, for i et svanemærket byggeri er det ikke nok at overholde de gældende lovkrav. Et svanemærke kræver noget ekstra. En fugemasse, der anvendes på gulvpaneler og rundt om vinduerne skal eksempelvis være ftalatfri.

”Alle materialer lige fra gulvet til fugemassen skal være godkendte, men mange materialer findes ikke som svanemærket. Derfor har vi først skulle få dem godkendt, inden vi kunne bruge dem. Så en af udfordringerne har været at finde frem til de rigtige materialer uden, at det er gået væsentligt ud over produktionshastigheden,” siger Thomas Høyer Andersen, der er projektchef og ansvarlig for byggeriet på Krøyers Plads.
 
Han peger på, at som entreprenør eller fagentreprenør kender man mange produkter, men ikke nødvendigvis hvad delkomponenterne i eksempelvis maling og mørtel består af, og hvad de indeholder af farligt kemi.

”Hvis nogen havde anvendt et ikke godkendt materiale, og svanemærket var blevet frataget Krøyers Plads, så ville det have haft uoverskuelige konksekvenser, fordi vi så ikke ville være i stand til at levere det produkt, vi har lovet vores kunde. Så det vi har lært er, at et svanemærket byggeri kræver ekstra planlægning og de rette ressourcer – og at man trygt kan sove om natten, hvis man har styr på sin dokumentation – hvilket vi har haft, ” siger Thomas Høyer Andersen.

Kontrol på pladsen
På Krøyers Plads har det ikke været overladt til tilfældighederne, om de forskellige fagentreprenører har benyttet godkendte materialer i produktionen af byggeriet.

”Vi har introduceret nye produkter over for fagentreprenørerne, og vi har brugt mange ressourcer på at få godkendt materialerne,” siger Thomas Høyer Andersen og pointerer, at NCC har haft en medarbejder, på fuld tid, der udelukkende har været dedikeret til at håndtere kravene, som et svanemærket byggeri stiller og ikke mindst sørget for, at ingen utilsigtet har anvendt et forkert materiale.

Inden byggeriet er gået i gang har der været afholdt informationsmøder med fagentreprenørerne med information om krav, hvilke produkter, der måtte bruges og hvor stor betydning materialerne har for i sidste ende at få bevilget svanemærket. Der har ligeledes været afholdt produktionsmøder når fagentreprenørerne har startet op på pladsen, hvor materialerne er blevet gennemgået, ligesom der har været afholdt en lang række informations- og kvalitetsmøder.

En gang om måneden er affaldscontainerne tjekket for uønskede materialer, og man har krydstjekket navn og mærker, for at sikre, at materialerne stemte overens med det, man havde aftalt.

Første etape af Krøyers Plads er færdigbygget og afleveret. Anden etape af Krøyers Plads forventes færdigbygget i februar 2016.
 
NCC har flere end 230 svanemærkede lejligheder og rækkehuse på vej i København.

Fakta om projektet

 • Krøyers plads er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter (VLA) og COBE
 • Rådgivende ingeniør er COWI
 • NCC Bolig er bygherre
 • NCC Construction opfører byggeriet
 • Krøyers Plads er et lejlighedsbyggeri fordelt på to etaper. I første etape er der bygget 38 lejligheder med 460 kvm erhverv med underjordisk parkeringskælder, mens der i anden etape bygges 67
 • Lejlighederne er det første etagebyggeri i Danmark, der er Svanemærket
 • 6.100 kvm (BR)

Fakta om svanemærket

 • Svanemærket har krav om lavt energiforbrug, brug af bæredygtigt træ, og om at en række farlige stoffer ikke må forekomme i byggematerialerne. Helt overordnet findes følgende kemiske stoffer ikke i en svanemærket bolig:
  • Ftalater
  • Borforbindelse
  • Bromerede flammehæmmere
  • Stoffer der kan skade forplantningsevnen
  • Stoffer der kan skade barnet under graviditet
  • Stoffer der kan fremkalde kræft
  • Stoffer der er miljøfarlige
 • Der er krav om kontrol af den byggetekniske kvalitet, med fokus på radon, fugt og vådrum.
 • Der skal afleveres dokumentation for mere end 50 udvalgte kriterier.
 • Der er desuden en række obligatoriske krav, der er ufravigelige, om at der ikke må være en række farlige kemiske stoffer i visse af de materialer, som anvendes.
 • For at opnå en række yderligere point skal der skabes forbedringer, fx i forhold til lydmiljøet, affaldshåndtering, PVC-frit hus, brug af miljømærkede varer, mere brug af certificeret træ.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Ghita Borring, Kommunikations- og marketingchef, NCC Construction, telefon 41 70 44 40

OM NCC. Vores vision er at forny vores branche og levere ekstraordinære bæredygtige løsninger. NCC er en af Nordeuropas ledende virksomheder inden for byggeri og anlæg, ejendomsudvikling og infrastruktur med en omsætning på 45,5 mia. kr. og 18.000 medarbejdere i 2014. NCC-aktien er noteret på NASDAQ OMX Stockholm.

NCC i Danmark består af forretningsområderne NCC Construction, NCC Property Development, NCC Roads og NCC Housing. I 2014 havde NCC i Danmark en omsætning på 6,2 mia. DKK og cirka 2.100 ansatte.