Hvordan gælder myndighedernes anbefalinger på arbejdspladsen?

I NCC følger vi myndighedernes anbefalinger og ønsker at gøre vores til, at vi alle kommer bedst muligt gennem pandemien. Samtidig hører vi fortsat til en af de brancher, der skal sørge for at holde hjulene i gang i Danmark.

De seneste restriktioner har givet anledning til flere spørgsmål om, hvorvidt anbefalingerne også gælder på arbejdspladsen. En stor del af restriktionerne er rettet mod det offentlige rum og omfatter derfor som udgangspunkt ikke private arbejdspladser.

På baggrund af seneste vejledning fra DI kan vi her udspecificere betydningen af de seneste restriktioner.

Anbefalingen om 2 meters afstand gælder også i private virksomheder, dog med forbehold for situationer og arbejdsgange, hvor dette ikke kan lade sig gøre. Som hovedregel gælder det derfor også på vores arbejdspladser, medmindre forholdene gør det umuligt.

Det betyder, at det fortsat vil være op til en konkret vurdering, om det er nødvendigt at have mindre afstand for at kunne udføre arbejdet. Hold altid så meget afstand som muligt og sørg for at spritte af.

Forsamlingsloftet blev desuden sænket fra ti til fem personer, men forsamlingsforbuddet på fem personer omfatter ikke arbejdspladser. Det er derfor muligt at forsamles flere end fem, selvfølgelig med de sædvanlige tiltag med sprit osv.

Det er dog fortsat NCC’s anbefaling, at vi så vidt muligt ikke forsamles i større grupper, men i stedet samles i mindre grupper, på teams osv. for at undgå unødige forsamlinger. Når vi forsamles, bør vi sikre, at vi holder den førnævnte afstand på 2 meter, når det er muligt.

Bemærk, at almindeligt ophold på arbejdspladsen ikke er at betragte som en forsamling. En forsamling er derimod, når man f.eks. sætter en gruppe i et møderum, ikke når man sidder hver især ved sit skrivebord.

Ugentlige test

Myndighederne opfordrer til ugentlige test for medarbejdere, som går på arbejde. Det bakker NCC op om, men understreger, at det er frivilligt og skal foretages i fritiden.

Myndighederne anbefaler ugentlige test, hvis man har berøring med flere/mange mennesker i løbet af ugen. Dette med henblik på at bryde smittekæder og fremme smitteopsporingen, så smitten igen for alvor kan komme under kontrol.

Adfærd på arbejdspladsen

Hold så vidt muligt 1-2 meters afstand til dine kolleger.

Spis frokost i hold eller i mindre grupper, så I undgår at sidde for tæt sammen.

Gør rent - grundigt og gerne flere gange om dagen - i fælles områder som bad, toilet, køkkener, frokoststuer og skurvogne.

Ryd op efter dig selv og husk at vaske dine hænder!

 

 

Hvad hvis mit barn bliver smittet?

Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn bliver smittet?

Hvis du har familie, der bliver diagnosticeret positiv for coronasmitte, og I lever tæt sammen, så må du sørge for at isolere dig i hjemmekarantæne i 14 dage.

Sygdommen skal bekræftes ved test, idet 9 ud af 10 der testes for corona, viser sig at fejle noget andet. Og så skal du selvfølgelig tage en snak med din chef og HR-manager.

Har du været udsat for smitte?

Hvad gør jeg, hvis min nærmeste makker er testet positiv for corona?

Hvad gør jeg hvis min kone eller mine børn er testet positiv for corona?

Hvis du har været udsat for smitte, skal du tage en snak med din leder eller kontakte din HR Manager, hvis du er i tvivl. HR er hele tiden opdateret på de nyeste retningslinjer.

Hvis du har symptomer, skal du sørge for at blive testet. Tag mundbind på, når du går hen og bliver testet.

 

 

Hvis jeg tror jeg er smittet?

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tror, jeg er smittet?

Sørg for at blive testet. Tag mundbind på, når du tager hen til test. Og bliv hjemme, til du får resultatet.  

Giv din leder besked om resultatet af din test.

Hvornår må jeg komme tilbage på arbejde efter at have været syg med corona?

Du skal være uden symptomer i 48 timer, før det er sikkert at vende tilbage på arbejde. Aftal dette med din leder.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er i særlig risikogruppe?

Hvis du har nedsat immunforsvar, opfordrer vi til, at du bliver hjemme og ringer til din læge. Beslutningen om at blive hjemme skal tages sammen med din leder.

Hvad hvis min ægtefælle er i en særlig risikogruppe?

Du skal tage fat i din leder, så I sammen kan beslutte, hvordan du skal forholde dig. 

 

Hvad kan du selv gøre?

Du kan forebygge smitte med coronavirus ved at følge disse råd fra Sundhedsstyrelsen:

  • Du skal ikke give hånd, kysse eller kramme 
  • Vask hænderne grundigt og ofte. Brug håndsprit, hvis hænderne er rene og tørre
  • Hold afstand på 1-2 meter til andre mennesker
  • Host eller nys i engangslommetørklæde – alternativt i ærmet
  • Hvis du er i tvivl, om du skal komme på arbejde, skal du ringe til HR eller din nærmeste leder.

Hvornår skal du i karantæne derhjemme

Hjemmekarantæne er aktuelt, hvis man i husstanden har et medlem, der har fået konstateret corona. Diagnosen skal være stillet af en læge.

Hjemmekarantænen gælder i 14 dage efter den syge er kommet i selvisolation. Hvis selvisolation ikke er mulig, gælder hjemmekarantænen til han eller hun er rask og ikke har udvist symptomer på corona i 48 timer.

Hjemmekarantæne er ikke aktuelt ved kontakt med en coronasmittet kollega eller fra mødet med en coronasmittet i din fritid.

Reglerne om at holde afstand betyder, at ingen bør være i tæt kontakt med andre end sin egen familie, og derfor er det alene sygdom i dit hjem, som berettiger hjemmekarantæne.

I tilfælde af symptomer

Du skal ringe til din læge og få en henvisning til test, hvis du får symptomer på coronasmitte.

Det kan være hoste, feber eller problemer med at trække vejret. Bliv hjemme og giv din leder besked om testresultatet.

 

Har du andre sygdomme?

Hvis dit immunforsvar er svækket, hvis du har diabetes, astma, KOL eller lignende, bør du ringe til din læge og få en lægefaglig vurdering på, om du bør blive hjemme. Ring og aftal nærmere med din leder og HR-manager.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere, at mennesker i risikogruppe holder sig hjemme fra arbejde. Tag en snak med din leder om, hvordan du kan arbejde.

Stop spredning af smitten

Myndighederne har indført mange nye regler for at begrænse coronasmitten i Danmark. I NCC følger vi alle deres anbefalinger.

Lyt til tv og radio og følg med. Og overhold de regler, der bliver meldt ud.

Du kan finde svar de mest almindelige spørgsmål i bunden af siden.

Sundhedsstyrelsen opdaterer sine egne sider her: www.sst.dk eller her: www.coronasmitte.dk