Danmark som foregangsland på udvikling af asfalt

Danmarks høje, faglige niveau inden for udvikling og håndtering af asfalttyper har vakt opsigt uden for landets grænser. Faktisk så meget, at laboranter og teknikere fra NCC’s nye asfaltlaboratorie i Fredericia netop har afholdt et intensivt praktikforløb for det færøske vejdirektorat, Landsverk.

For mindre end et halvt år siden indviede NCC et nyt og topmoderne asfaltlaboratorie i Fredericia. Dermed lød startskuddet til et endnu stærkere fokus på udvikling og kvalitetssikring af asfalt. Kendskabet til Danmarks professionelle og innovative tilgang til asfalt har nu spredt sig til udlandet, og det har medført, at NCC’s nye asfaltlaboratorie de seneste 14 dage har dannet rammerne for et intensivt ”praktikophold” for det færøske vejdirektorat, Landsverk.Her har den færøske tekniker, Dávur Johannesen, fulgt NCC’s laboranter og teknikere for at opbygge viden om opstilling af asfaltrecepter samt analyser af råvarer, asfaltfærdigvarer og bindemidler. Dertil har han overværet et af NCC’s forsøg med nye produkter og afprøvet forskellige blødgøringsmidler i pulverasfalt med genbrug på asfaltfabrikken i Kolding.

Tre af de skarpe

Vi har stillet Dávur Johannesen fra det færøske vejdirektorat tre skarpe spørgsmål:

1.    Hvad tager du med hjem fra dit ophold i Danmark?
”Det har været utroligt spændende at være i Danmark. Jeg har fået en masse viden omkring kvalitetsstyring og praktisk arbejde i et topmoderne laboratorie. Særligt laboratoriets digitale produkt- og styringsværktøj til håndtering af recepter og råvarer har gjort stort indtryk på mig. På Færøerne bruger vi stadig Excel.”
 
2.    Hvor ser du den store forskel mellem Færøerne og Danmark, når vi taler asfalt?
”I Danmark er der langt flere ressourcer og kompetencer i form af dygtige ingeniører og teknikere, og I er langt fremme i forhold til nye metoder og udviklingen af nye asfalttyper. På Færørene producerer vi årligt mellem 50 og 100 tusinde tons asfalt, og det klares med kun 5-6 forskellige asfaltrecepter. Det er jo langt fra det antal af asfaltrecepter, som I har i Danmark.”

3.    Har du et godt råd til Danmark – Hvor kan vi blive bedre?
”Jeg synes, I gør det fabelagtigt godt i Danmark, så jeg har som sådan ingen gode råd. Måske I kunne købe lidt mere af vores gode granitskærver, som er kendt for den høje kvalitet.” (red.: Basalt – meget mørk skærve med mange fine asfaltegenskaber)

Leif_Esager_2018
Leif Esager

Salgs- og markedschef, Asfalt Fyn/Jylland Syd, NCC Industry