Genbrugsasfalt er et kvalitetsstempel

Genbrugsasfalt giver ikke kun miljømæssig god mening. Det giver også veje af den bedste kvalitet. Derfor er der god grund til at vælge genbrugsasfalt, når veje skal renoveres og anlægges.

Mange mennesker opfatter asfalt som et produkt, der ikke er godt for miljøet. Det skyldes formentlig, at asfalt tilbage i 60’erne indeholdt tjærestoffer. Asfalt er derimod i dag et overvejende naturmateriale. Tjæren blev i 70’erne afløst af bitumen som bindemiddel, og der tilsættes ingen eller få tilsætningsmidler til asfalt. Det betyder, at næsten al gammel asfalt er 100 % genbrugelig. De rigtige sammensætninger og sorteringer af genbrug kan derfor i nogen tilfælde give et endnu bedre produkt i sidste ende, end hvis man vælger en standardløsning.

”Genanvendelse er oftest kendetegnet ved at ”down-cycle” et produkt. Men når man genbruger gammelt asfalt i den nye asfalt, sker der en direkte genanvendelse, fordi man bibeholder værdien på de materialer, der indgår. Resultatet har de samme egenskaber og kvalitet som traditionelt produceret asfalt. Genbrugsasfalt er derfor ikke et 2. sorterings produkt – snarere tværtimod, siger Kurt B. Hansen, produktionschef i NCC Industry, Asfalt.

Hos NCC ser man derfor kun gevinster ved at udnytte potentialerne for cirkulær asfalthåndtering og dermed genanvendelse i asfaltproduktionen.
”Genbrug af asfalt sparer både på jordens ressourcer og betyder, at vi undgår de energikrævende processer, som nye materialer skal gennemgå, før de kan anvendes i produktionen. Et mål om mere genbrug giver derfor god mening for hele branchen. Samtidigt vil det være en samfundsøkonomisk fordel, bl.a. fordi de anvendte materialer i asfalten erstatter materialer, som ellers skal importeres i udlandet”, siger Kurt B. Hansen.

NCC satser på mere genbrug

Med et skærpet fokus på genbrug af asfalt blev 2017 NCC’s bedste ’genbrugsår’ nogensinde. En stigning på mere end 10 procent asfaltgenbrug i forhold til året før betød, at målet blev indfriet og rekorden slået med flere længder.

”Det er et imponerende resultat, som vi er meget stolte af. Gennem hele 2017 har vi optimeret vores produktion, så den var gearet til at håndtere de enorme mængder genbrugsasfalt. Alene i november havde vi et genbrugsforbrug på over 35.000 tons, eller målt på en anden måde, mere end 1000 sættevogne læsset med genbrug”, siger Kurt B. Hansen.

I 2018 vil NCC sætte yderligere fokus på asfaltgenbrug i produktionen. Og allerede nu er planerne lagt for at sætte et miljømæssigt og bæredygtigt aftryk på de danske veje:

”Vi er godt i gang med at forberede os på at blive endnu bedre til at producere genbrugsasfalt til det danske vejnet. Tørre genbrugsvarer er en forudsætning for høje genbrugsprocenter. Derfor er vi ved at realisere fire halbyggerier, der holder materialerne fri for fugt”, siger Kurt Ballegaard Hansen.

kbh551
Kurt B. Hansen

Produktionschef, Asfaltfabrikker, NCC Industry