Nye kantsten – enkelt, hurtigt og billigt

Nu er det sæson for udlægning af nye kantsten og renovering af de gamle. Den traditionelle måde at gøre det på er med forstøbte kantsten, men der er et alternativ.

Profilbeton er et - i dansk sammenhæng - relativt nyt alternativ til traditionelle kantsten.

”Profilbeton er kantsten, som vi lægger, armerer og støber på stedet i én arbejdsgang. Vi glidestøber kantstenen i den ønskede profil, og den er nøje tilpasset den enkelte vej. Det sikrer kunden en flot, ensartet løsning”, udtaler Torben Nørlem, salgs- og entrepriseleder i NCC Infra Services.

Billigere og hurtigere end traditionelle kantsten

En løsning med Profilbeton er væsentligt billigere end traditionelle kantsten og arbejdet er udført markant hurtigere, fordi der ikke er tidskrævende udgravning og sætning af løse, forstøbte sten.

”Vi oplever, at den hastighed, vi udfører arbejdet med, har stor værdi for mange af vores kunder. Det betyder meget for dem, at trafikken på de berørte veje bliver generet i så kort tid som muligt. Det vil i sær være en fordel på veje, hvor der afvikles meget trafik”, fortæller Torben Nørlem.

Overvej inden du vælger kantsten

Det tager to-tre døgn, før den fiberbeton, der anvendes, er hærdet til fuld styrke – og det er ikke muligt at arbejde i regnvejr. Desuden skal man overveje, om den vej, man har, egner sig til Profilbeton.

”Det kræver et jævnt underlag at udlægge profilbeton og det visuelle udtryk er et andet end ved traditionelle kantsten. Derfor skal man overveje over, om det passer ind i omgivelserne. Er der f. eks. mange ældre, fredede bygninger eller et særligt æstetisk udtryk i eventuelt omgivende byggeri, så er det ikke sikkert, at det harmonerer med en profilbeton-løsning”, siger Torben Nørlem.

Nyetablering af kantsten

Ved nyetablering af kantsten udlægges beton direkte ovenpå asfalten. Det har flere fordele. Tidskrævende gravearbejde og sætning kan helt undgås. Samtidig støbes betonen helt ned til asfalten uden den typiske fuge, hvor vand og ukrudt normalt samles.

Renovering af kantsten

Ved renoveringer kan den nye kantsten støbes direkte ovenpå den gamle, så dyr opgravning og bortskaffelse undgås. Alternativt kan den gamle kantsten fræses væk, og derefter støbes der en ny.

 

Så hurtigt udlægges Profilbeton

  • To-tre mand arbejder i og omkring NCC’s mobile støbevogn
  • Èn mand sætter afspærring op og mærker af
  • Den mobile støbevogn udlægger armeringsjern og vibrerer beton ned i støbeformen i én arbejdsgang, og den færdige kantsten formes, mens vognen kører fremad
  • Teamet kan udlægge 600-800 meter pr. dag - inklusive afspærring og oprydning.
  • Efter cirka et døgn må kantstenen tages i almindelig brug