Lokalt lederskab gør en forskel for affaldssorteringen

NCC har ambitiøse mål i forhold til sortering af byggepladsaffald, og målet er at sende mest muligt til genanvendelse. Det er økonomisk sund fornuft, og så er det godt for klimaet at kunne gøre affald til ny ressourcer.

Der er mange steder i NCC, hvor der bliver arbejdet målrettet med sorteringen, men der er stadig et stykke vej til at nå et gennemsnit på 80 % til genanvendelse. På nogle byggeprojekter har netop en fokuseret indsats skabt gode resultater.

Det gælder blandt andet på kontorbyggeriet Kontorværket i Valby, hvor NCC har opført Genmabs nye domicel. Her var der et mål på 75 % i Byggeri Østs kontrakt med NCC Property Development, og det lykkedes med en fokuseret indsats.

Entrepriseleder Rasmus Lützhøft blev en del af holdet et år før aflevering. Han tog opgaven til sig med at studere statistikkerne fra Miljølogistik og så, at der var plads til forbedring.

En meget praktisk opgave, din indsats er synlig

”Jeg tog opgaven til mig. Jeg interesserer mig jo for det,” siger Rasmus. ”Affaldssortering er et område, som man kan optimere på løbende, og hvor ens indsats er meget synlig. Det er ret tilfredsstillende.”

Rasmus så på rapporterne fra Miljølogistik, som leverer data måned for måned på pladsens affald, og de afslørede, at der var brug for at gå meget mere praktisk til værks.

”Noget af det første, jeg gjorde, var at åbne containerne og arbejde med dem, der var fejlsorteret. Der var én container til træ, hvor der lå træ og porebeton,” fortæller han. ”Containeren havde ved en fejl fået to skilte, og der var ikke nogen, der undrede sig over det, så begge typer affald røg bare i. Den dag stod jeg i en time og trak porebeton ud af træcontaineren.”

Blandet affald kan blive dyrt

Ved en bestemt lejlighed var en 15 ton tung container til stål sendt til deponi, fordi der lå nogle fiberriste til skakte i den. Det betød, at en container, som projektet kunne have fået omkring 20.000 kroner for at sælge, måtte man betalt 16.000 for at komme af med.

”Stålcontaineren var en virkelig øjenåbner,” fortæller Rasmus. ”Jeg tænker på projektets penge, som jeg ville på mine egne penge, og det er virkelig ærgerlige penge at skulle af med.”

Rasmus fik sat fokus på sorteringen, og med et par gode kolleger ude på pladsen, som ekstra øjne på containerne, blev der holdt øje med, hvordan det gik. De sendte også billeder af containernes indhold, når der var problemer.

”Så kunne jeg se, om det var noget, der skulle tages ud af containeren, eller om vi skulle have fat i en bestemt fagentreprenør, fordi det var tydeligt, hvem der stod bag fejlen,” fortæller han.

Læringen fra byggepladsen Valby

”Vi taler meget om data, og vi samler meget data ind. Men det er også vigtigt, at vi bruger dem til noget,” konkluderer Rasmus. ”Lige nu har vi mål. Men om lidt har vi krav,” siger han. ”Og her taler vi 80 % til genanvendelse.”

Affaldssorteringen på byggepladsen kan sammenlignes med en selvstændig entreprise, mener han. Men det er en entreprise, der skal styres, og hvis der ikke er en ildsjæl på pladsen, bliver det svært at nå målene.

”Der er brug for en dedikeret ressource, som tager ansvar for, at der sorteres rigtigt”, konkluderer Niels Ulrik Hansen, der er senior projektchef i NCC Byggeri Øst. ”Og det er godt at se, at vi har medarbejdere, der går til sagen, og investerer sig selv. Vi kan hele tiden blive bedre, og nogle gange er det en blanding af optimeringer og personligt engagement, der gør, at vi præsterer bedre”.