Grønne forbindelser mellem Danmark og Sverige

Den grønne løber var rullet ud foran Dome of Visions, da den svenske ambassade forleden sammen med syv svenske virksomheder i Danmark byggede bro mellem erhvervsliv og politikere på tværs af sundet.

Formålet med arrangementet 'Green Connection – Sustainability by Sweden' var at give politikere og virksomheder mulighed for at fortælle om deres ambitioner og erfaringer indenfor bæredygtighed.

Brug for samarbejde mellem politikere og erhvervsliv

Foruden Sveriges nytiltrådte ambassadør i Danmark, Fredrik Jörgensen, havde det trukket både overborgmestrene fra København og Stockholm samt NCC's koncernchef Peter Wågström til.

"Vi har meget brug for, at erhvervsliv og det politiske system arbejder godt sammen. Politikere kan jo stille krav til virksomhederne og opstille ambitiøse klimamål. Men politikerne kan jo også påvirke de rammevilkår, virksomhederne er underlagt, fx skatteregler og investeringsvilkår. Og man skal huske, at det offentlige jo også kan efterspørge nye løsninger og dermed sætte gang i nye markeder. Du kan sige, at politikerne både er pisken og guleroden," påpegede Fredrik Jörgensen overfor de over 100 deltagere.

Forskellige indspark

Virksomhederne gav hver især konkrete eksempler på bæredygtighed i deres forretning.

For eksempel investerer Scania og Volvo i at udvikle ny teknologi og brændstoffer, der kan nedbringe brændstof-forbruget og dermed CO2-udslippet, mens erhvervsejendomsmægleren Norrporten stiller faciliteter til rådighed for cyklende medarbejdere.

Byer skal bære grøn omstilling

For NCC fremhævede strategi-direktør Martin Manthorpe virksomhedens engagement i Dome of Visions i både København og Stockholm som led i en aktiv grøn omstillingsproces.

Manthorpe understregede, at det er byerne og virksomhederne, der skal bære de grønnere forandringer igennem.

Intakte ambitioner

Både København og Stockholm har bæredygtighed højt på dagsordenen, og begge overborgmestre gav udtryk for, at disse mål kun kan nås i samarbejde med erhvervslivet. Københavns overborgmester, Frank Jensen, sagde:

"Københavns vision om at blive CO2-neutralt i 2025 har virket som en driver for det politiske styre i hovedstaden. Vores vision svæver ikke frit i luften. Den er forankret hele vejen igennem systemet, fra de økonomiske forhandlinger og helt ned til maskinrummet. Opgaven er at forankre visionen både i det budgetmæssige og i selve eksekveringen ude blandt borgerne. Og så skal erhvervslivet jo kunne stole på, at det, vi siger, det udfører vi."

2040-målsætning

Stockholms overborgmester, Karin Wanngård, står i spidsen for en storby, der har et mål om at være fossilfri i 2040.

"Selvfølgelig er jeg stolt over vores ambitioner om at forblive en bæredygtig by, selv om vi er en af de hurtigst voksende storbyer i Europa. Stockholm har pengene til det. Men ikke alle stockholmere har pengene til det. Så i virkeligheden er min bøn meget enkel: Det må ikke være besværligt at leve bæredygtigt", sagde Karin Wanngård.