’Lava-asfalt’ til bæredygtig forlystelsespark

Når NCC’s mange asfalthold lægger asfaltbelægninger på landets veje og pladser, handler det om at få asfalten til at ligge i et jævnt og glat lag. Men når den nye turistattraktion ’Naturkraft’ åbner i Ringkøbing til juni, vil gæsterne møde en noget atypisk asfaltkonstruktion – nemlig en skrænt med ”flydende lava-asfalt”.

Til juni kan man komme tæt på naturkræfterne på den jyske vestkyst. Her åbner en ny stor oplevelsespark i Ringkøbing, Naturkraft, der tager afsæt i FN’s verdensmål og forsøger at oversætte dem til noget håndgribeligt, som gæsterne i parken kan bruge i deres dagligdag. Meningen er, at de besøgende skal mærke naturens kræfter med deres sanser og krop og på den måde forhåbentlig få en forståelse for naturen og vigtigheden af at opføre sig ansvarligt.

Men inden parken kan slå dørene op for offentligheden, skal den sidste ”finish” på plads, og NCC’s asfalthold fra broafdelingen i Aalborg arbejder derfor på højtryk på den del af parken, der i sidste ende skal ligne en skrænt med flydende lava. En konstruktion som består af støbeasfalt og som ligger langt fra den normale måde at lægge asfalt på.

”Det har været en sjov og spændende opgave for os at udføre. Vi har skulle gøre præcis det modsatte af, hvad vi plejer. Normalt arbejder vi mod at sikre en glat og jævn overflade, når vi udlægger asfalt. Men her har vi måtte lægge låg på os selv og få den rustikke side frem i asfaltbelægningen, siger Bent Gadegaard, salgs- og entrepriseleder i NCC Industry, Asfalt.

Han fortæller, at målet med opgaven var, at få asfalten til at ligne flydende lava, der bølger sig ned langs en stejl skrænt i parken. Og når mørket falder på, vil asfalten blive oplyst af røde lygter, som skal medvirke til at levendegøre lavaens varme gløder.

Asfalt med arkitektoniske muligheder

Opgaven har krævet nogle helt særlige teknikker og en del kendskab til at håndtere støbeasfalt. Derfor af asfaltholdet bag den særlige asfaltkonstruktion også udført af et NCC asfalthold med speciale i at udlægge denne type asfaltbelægninger.

”Støbeasfalt er en asfalt, som normalt er meget velegnet som tætningsmateriale og belægningsmateriale, blandt andet til broer, parkeringsdæk, parkeringskældre, stalde, malkegange og rum, der er udsat for stor påvirkning af syre. Men opgaven her i Ringkøbing viser, at asfalten kan meget mere end det, og åbner op for nye arkitektoniske muligheder”, siger Bent Gadegaard.

Lavaasfalt2
Lava_asfalt4
Lava_asfalt3
Lava_asfalt5
Bent Gadegaard
Bent Gadegaard

Salgs- og entrepriseleder, Broer Vest, Landbrug, Asfalt, NCC Industry