Ny funderingsmetode i Danmark: Hercules Fundering sætter de første skruepæle

Hercules Fundering, en del af NCC, har fornyet den danske funderingspraksis ved at anvende betonskruepæle som en ny effektiv løsning. Arbejdet udføres på kontorbyggeriet Kabelbyen i Middelfart og sker med særlig omtanke for det bynære og historiske område omkring projektet.

Med en fantastisk udsigt til både den gamle og nye Lillebæltsbro er Hercules Fundering i fuld gang med at skabe fundamentet til det kommende 12.400 m2 store kontorbyggeri. Projektet opføres for Selfinvest og er en del af første etape i havneprojektet Kabelbyen på Trafikhavnen i Middelfart.

Støjsvag og vibrationsfri fundering

Siden oktober 2023 har Hercules Fundering arbejdet med etablering af spunsgrube, boring af vægankre og er nu netop blevet færdige med at ramme pæle.

Den næste fase af projektet kræver ekstra opmærksomhed, da funderingen skal udføres tæt på en fredet bygning. Ligesom resten af projektet står den i lillebæltsler, hvor vibrationsgrænserne kan være udfordrende.

"Vi har valgt at anvende en særlig skånsom funderingsmetode, som er ny i Danmark, men som er udbredt i andre lande syd for Danmark. Her bruger vi betonskruepæle for at minimere støj og vibrationer og dermed beskytte det gamle, eksisterende byggeri. Løsningen har endnu ikke været anvendt på et reelt projekt i landet," siger Camilla Brasholt Rasmussen, projektleder i Hercules Fundering, NCC Infrastructure.

Hun forklarer, at skruepælene netop er velegnede til de jordbundsforhold, der findes ved projektet i Middelfart, da de ikke skaber mærkbare rystelser i undergrunden. Derved minimeres risikoen for skader på eksisterende bygninger, og metoden er samtidig støjsvag, så naboerne slipper for larm under arbejdet.

Efter flere ugers planlægning med leverandøren Centrumpæle, er Hercules Fundering nu i gang med at installere skruepælene. Beslutningen om at bruge denne løsning er taget i samråd med bygherren og kollegerne fra NCC. Skruepælene skal sikre fundamentet på bygningen, der skal forbinde den eksisterende kontorbygning med den nye.

Senere skal der udføres tests på pælene for at verificere deres bæreevne. Og herefter overdrager Hercules Fundering stafetten til kollegerne i NCC's byggeenhed, som er klar til at opføre det innovative kontorbyggeri.

Læs mere om projektet: https://www.ncc.dk/projekter/kabelbyen/

Skruepæle