Vedligehold af golfbaner kræver fokus på den lange bane

Køge Golfklub er NCC’s kunde gennem fire år. Vi har mødt chef greenkeeperen til en snak om arbejdsgange, rådgivning, råmaterialer til anlægsløsninger, og hvorfor den billigste nu-og-her pris ikke altid er den bedste.

En af Danmarks største og ældste golfklubber, Køge Golfklub, har gennem flere år være kunde hos NCC, hvor de får leveret råstoffer og får sparring omkring standard og special sten og sand til deres 70 ha baner og anlæg:

"NCC er vores specialist på dette område og indgår også i dialogen sammen med andre eksperter, vi har valgt at samarbejde med, eksempelvis inden for græs. Det er vigtigt med rådgivning, fordi vi helst udfører arbejdet selv", siger Martin Thorsen, chefgreenkeeper hos Køge Golfklub.

Han er vokset op på golfbanen hos forældrene, der i sin tid anlagde Rønnede golfklub. Siden 2011 har han arbejdet hos Køge Golfklub, hvor han i dag har ansvaret for den daglige drift af bane, anlæg og faciliteter. Ærekærheden er ikke til at tage fejl af og tilgangen til udvikling og drift er entydig: "Min erfaring siger mig, at vi altid skal tænke pasning og holdbarhed ind i en løsning. For selvom en løsning umiddelbart synes dyrere, så er den ofte lettere at vedligeholde for os og giver et bedre resultat for vores medlemmer og gæster," siger Thorsen.

NCC leverer diverse gennemtestede materialer, som golfklubben og NCC i samarbejde finder nye måder at anvende på. "Det er skønt med en kunde, der også tør afprøve nye måder at gøre tingene på. På den måde får vi også ny indsigt og idéer til andre kunder," siger Allan Hansen Dreyer, der er Salgschef os NCC Råstoffer i Danmark.

NCC Drænstabil® er et af de produkter de sammen har eksperimenteret med. I Køge har de valgt at afprøve Drænstabil flere steder på banerne, hvor der tidligere stod vand.

"Det er en god løsning, som vi selv har kunnet udføre med god sparing fra NCC. Det gælder både vores stier, udvalgte steder på parkeringspladsen og teesteder, hvor der tidligere stod vand. Vi har så gode erfaringer med drænstabil, at vi fremadrettet ikke vil bruge andet, når vi fornyer stier og graver gammelt dræn op," forklarer Thorsen og tilføjer, at han derudover især er tilfreds med topdressing-løsningen til greens, fordi sandet tørrer hurtigt op og ikke har noget affald.

"Jeg kan jo ringe direkte til en vognmand eller NCC om morgenen, og så har jeg varer om eftermiddagen," forklarer han og pointerer at kvalitet, tryghed i leverancen og service er vigtigst for ham.

Fakta om produkter, anvendelse og mængder

Køge Golfklub har over de sidste 3-4 år fået 3.500 ton råstoffer leveret til deres 70ha areal. Herunder lidt om, hvad de bruger hvor.

 • Anlæg af driving range: 0/32 mm SG II, stabilgrus
 • Afretning for flisebelægning, overdækkede udslagssteder: 0/8 mm Bakkegrus
 • Sti anlæg: 0/8 mm stigrus
 • Stier og veje rundt på arealet: 0/8 mm leret vejgrus.
 • Opbygning af driving range: Singels
 • Dræning af teesteder m.m.: 4/8 perlesten
 • Opbygning af bl.a. tee steder: Drænstabil
 • Bunkers, nordbanen, (par 3 bane): 0/2 vasket grus
 • P-plads: Diverse granit produkter.
 • Sydbanen, den store bane: Dolomit (hvidt bunkersand)
 • Topdressing green og fairway: 0/2 mm Storebælt sand (fin og grov)
Allan Dreyer Hansen
Allan Hansen Dreyer

Salgschef, Råstoffer Øst, NCC Industry