Vejforum 2016 – vi skal tænke i nye baner

”Smart og bæredygtig infrastruktur – kan det ændre vores adfærd” var hovedtemaet på årets Vejforum, som i onsdags blev skudt i gang for 16. år i træk. Her samledes over 1000 deltagere og 72 udstillere for at pleje faglige netværk, få inspirerende idéer med hjem og deltage i fælles diskussioner med nøglepersoner fra hele vejsektoren.

Hvert år i december slår Nyborg Strand dørene op for Vejforum, som er Danmarks største konference for alle aktører med tilknytning til vejsektoren.

Morten Münster, Direktør i The Nudging Company, leverede åbningstalen, der kom med tankevækkende eksempler på, hvordan vi med innovative metoder som ”nudging” kan påvirke adfærd i trafikken. Hermed lød startskuddet til i alt 80 faglige indlæg og workshops, der lagde op til debat og erfaringsudveksling.

En fuld sal hørte Produktchef Bjarne Bo fra NCC Industry opfordre branchen til at tænke genbrugsmaterialer ind allerede i udbudsfasen. Han pointerede, at man ved omhyggeligt valg af genbrugsmaterialer opnår samme kvalitetsasfalt, som man får ved brug af nye materialer. Ikke alene sparer man på klodens ressourcer, man undgår også de energikrævende processer, som nye materialer gennemgår, før de kan anvendes i asfaltproduktionen.Bjarne Bo var ikke alene om at opfordre branchen til at tænke i nye baner. Ole Grann Andersson fra Teknologisk Institut løftede sløret for et nyt forskningsprojekt ”Roads 2 Rails” – en innovativ asfaltbaseret jernbanekonstruktion. Hvis projektet bliver en realitet i Danmark, kan asfaltbranchen glæde sig til at skulle producere og udlægge cirka 5 mio. tons asfalt.

Bud på løsninger til en bæredygtig infrastruktur

På scener og stande blev dagene krydret med innovative løsninger og nye aspekter i debatten om, hvordan vi som branche tænker langsigtet i vores tilgang til bæredygtighed. NCC har beskæftiget sig med bæredygtighed i mange år og var på konferencen til stede med en bred fortælling om klimaløsninger og grønne produkter som klimaveje og grøn asfalt. Derudover kunne besøgende blive klogere på profilbeton, som er en ny, effektiv og slidstærk løsning, der afløser traditionelle kantsten, og som lægges, armeres og støbes på stedet i én arbejdsgang. 

 
Konferencens sidste dag lagde ud med et politisk seminar med oplæg fra nogle af de kommunale politikere og konsulenter, der har arbejdet mest med at skabe de positive politiske og økonomiske effekter, som veje og broer giver til borgerne.

Vi glæder os til at følge alle de nye idéer og tiltag, der blev præsenteret på Vejforum, og som forhåbentlig fremover skal bane vejen til en velfungerende og bæredygtig infrastruktur i Danmark.

Tilmeld dig nyhedsmailen
'Roads Ajour'