En gravemaskine der går i dybden

Den er stor. Den er tung. Og så kan den grave 30 meter lodret ned i jorden.

Nyeste skud på stammen i NCC-maskinparken er lidt af en ener. Faktisk den første af sin slags i Danmark.

Maskinfører Peter Mølgaard er da også synligt tilfreds med sit nye arbejdsredskab: En fabriksny special-gravemaskine fra Hitachi. Og arbejdes skal der:

“Vi går i gang allerede i morgen i Gentofte. I forbindelse med et klimasikrings-projekt skal en rørledning krydse jernbanen og derfor er der brug for, at vi kan grave dybt. Vi skal dog “kun” 14-15 meter ned,” fortæller Peter Mølgaard.

Sammen med et par teknikere fra Hitachi har Peter Mølgaard hos NCC i Taastrup netop overstået de sidste finjusteringer, så gravemaskinen er klar til første arbejdsdag.

En udgift bliver halveret

NCCs nye specialgravemaskine hedder Hitachi ZX 350LC-6 CTA. Det er i de tre sidste bogstaver, CTA, at det særlige ligger gemt: CTA er en forkortelse for Clamshell Telescopic Arm. Og det er netop den 30 meter lange vertikale teleskop-arm, som gør det muligt for specialgravemaskinen at grave lodret og langt dybere end traditionelle gravemaskiner.

“Skal vi grave dybt, vil vi normalt sætte fire små gravemaskiner ned i hullet, når store traditionelle gravemaskiner ikke længere kan nå. Nede i hullet fylder de små gravemaskiner jord op i kar, som vi løfter op med kran. Med vores nye specialgravemaskine forventer vi, at omkostningen ved at grave i dybden bliver reduceret med omkring 50 procent,” siger Kristian Andersen, der er materielchef i NCC Infrastructure.

Besparelsen vil falde på et tørt sted, for Kristian Andersen måtte have det store checkhæfte op af lommen, da den nye Hitachi-specialgravemaskine skulle hentes hjem til Danmark, som den første af sin slags.

“Maskinen derude koster på den forkerte side af tre millioner kroner… så godt og vel endda,” lyder det med et smil om munden. “Men… hvis vi har satset rigtigt, skal den nok tjene sig hjem og blive en god forretning”.

Forventning om mange opgaver

Og meget tyder på, at satsningen er helt rigtig. To tilsvarende maskiner i Hamborg og en identisk NCC-specialgravemaskine i Göteborg arbejder alle på overtid.

“I Hamborg er ventetiden oppe på ni måneder og vi forventer, at vores nye maskine vil få masser af opgaver. Den kommer til at arbejde i hele Danmark og det sydlige Sverige. Nok især i større byer og havne i forbindelse med kloakering, fjernvarme og udgravning af nye havnebassiner,” fortæller Kristian Andersen.

Ved siden af gravemaskinen på NCC-pladsen i Taastrup står Henrik W. Sørensen. Han er distriktschef hos HP Entreprenørmaskiner A/S, som har formidlet salget.

“Gravemaskinen er samlet på Hitachi-fabrikken i Japan og er kommet til Danmark via Amsterdam i Holland, hvor de sidste småting blev justeret. Det, der gør denne gravemaskine helt speciel, er, at den kan grave lodret og ned i en dybde på 30 meter… og så dens vægt”.

“Kan du se den sorte klods bag førerhuset? Det er en ekstra kontravægt på 4,4 tons udover den almindelige kontravægt på 7,6 tons. Samlet set vejer CTA’en cirka 10 tons mere end en tilsvarende almindelig gravemaskine,” fortæller Henrik W. Sørensen.

Vinduet sidder i gulvet

Et spørgsmål trænger sig dog på. Hvordan kan en maskinfører orientere sig i et hul, som er så dybt, at det ville kunne skjule en bygning på 10-11 etager? Det kan maskinføreren svare på:

“For det første kan hele førerhuset køres halvanden meter frem, så jeg kan se ned i hullet gennem dette vindue i gulvet,” forklarer Peter Mølgaard. “Og for det andet har teleskop-armen monteret et kamera for enden, og inde i førerhuset har jeg en afstandsmåler, som hjælper mig under arbejdet”.

Lige før påske rider NCC-specialgravemaskinen til Gentofte på ryggen af en blokvogn. Når arbejdet med at grave en dyb rende på tværs af jernbanen er overstået efter påske, rykker Peter Mølgaard og den nye specialgravemaskine videre til Flintholm på Frederiksberg, hvor en gammel gasbeholder skal graves op i forbindelse med nyt byggeri for NCC.

Fakta - Den første af sin slags i Danmark:

Special-gravemaskinen med det lidet mundrette navn Hitachi ZX 350LC-6 CTA er den første af sin slags i Danmark. Den er dog ikke ukendt i NCC, som har en tilsvarende gravemaskine i Göteborg. 

Model: Hitachi ZX 350LC-6 CTA
Vægt: 47,3 tons
Rækkevidde: 30 meter lodret ned
Lasteevne: 1,6 kubikmeter 
Årlig arbejdstid: Minimum 1.500 timer
Forventet levetid: Omkring 7 år

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Louise Enghave, Kommunikationspartner, NCC Danmark, telefon 60 13 63 23

OM NCC. Vores vision er at forny vores branche og levere ekstraordinære bæredygtige løsninger. NCC er en af Nordeuropas ledende virksomheder inden for byggeri og anlæg, ejendomsudvikling og infrastruktur med en omsætning på 41,5 mia. kr. og 17.800 medarbejdere i 2017. NCC-aktien er noteret på NASDAQ Stockholm. NCC i Danmark består af forretningsområderne NCC Building, NCC Property Development, NCC Industry, NCC Infrastructure.