Asfaltsæsonen står i klimaets tegn hos NCC

Asfaltsæsonen er skudt i gang, og hos NCC er medarbejderne trukket i arbejdstøjet for at bidrage med klimavenlige løsninger til den danske infrastruktur.

Sidste år blev de danske statsveje lidt grønnere. Vejdirektoratet udlagde nemlig 156 kilometer klimavenlig asfalt (KVS) i løbet af foråret og sommeren. Heraf udførte NCC i alt 8 strækninger fordelt på motorvej og hovedlandevej rundt i hele landet. Et arbejde som har givet virksomhedens asfaltdivision masser af erfaringer med den særlige type asfalt. Samtidigt er NCC’s fokus på KVS i fin tråd med regeringens seneste udspil i den nye infrastrukturplan og transportminister Benny Engelbrechts opbakning til, at vores veje og vejtrafik skal blive langt mere klimavenlig, end det er tilfældet i dag.
 

Med udspillet i den nye infrastrukturplan forventer regeringen at kunne reducere CO2-udledningen med 50.000 ton i 2030 ved at udlægge klimavenlig asfalt på alle statsveje, hvor der enten skal udskiftes eller lægges ny asfalt. Udspillet skal gælde allerede fra 2021, og der afsættes 2,7 milliarder kroner frem til 2035.

 

”Vi er naturligvis glade for regeringens udspil til fremtidens veje. Vi bakker op om den grønne omstilling og har i løbet af sidste års asfaltsæson produceret og udlagt mange tons KVS. Vores fabrikker og asfalthold er derfor godt rustede til at håndtere den nye type asfalt”, siger Susanne Frank, Sector manager i NCC Industry, Asfalt.

I årets asfaltsæson vil NCC atter sætte fuld spurt på klimavenlig asfalt og har allerede to store motorvejsprojekter i vente, der involverer produktion og udlægning af mange tusinde tons af den særlige asfalt. I første omgang kører NCC de store asfaltudlæggere ud på Fynske Motorvej til maj og derefter går turen videre til Holbæk Motorvejen ved Kirke Sonnerup i juni.

 

Mindre støj og rullemodstand

Sammen med Vejdirektoratet, industrien og forskere fra universitetsverdenen har NCC siden 2011 været med til at udvikle den særlige klimavenlige asfalt KVS. Kendetegnet for asfalttypen er, at den er lettere for dækkene at køre på, fordi belægningen giver mindre rullemodstand mellem dæk og vej. På den måde bruger biler og lastbiler mindre brændstof, og derved reduceres CO2-udledningen fra trafikken.
 

”Der er flere fordele ved KVS. Man kører længere på literen, når rullemodstanden på vejen er mindre. Det er både godt for klimaet og bilisternes pengepung. Det giver derfor god mening at udskifte de gamle belægninger med klimavenlig asfalt”, siger Bjarne Bo Lund- Jensen, Produktchef i NCC Industry, Asfalt

 

Han påpeger samtidigt, at den klimavenlige asfalt også tager hensyn til omgivelserne, da den kan være med til at reducere trafikstøj, som kan være til stor gene for bolig- og naturområder.

Asfalttypen er den eneste af sin art i hele verden. Den er bygget op af en grov struktur, et solidt bindemiddel og en stærk mørtel, der giver vejen en lang levetid.
 

…..

NCC udlagde klimavenlig asfalt på følgende strækninger i 2020:
 

- M20 ved Ringsted

- M52 ved Vejen

- M20 ved Korsør.

- M66 ved Herning

- Hovedlandevej 337 ved Årre

- M30 ved Sakskøbing

- M70 ved Svenstrup

- Hovedlandevej 429 ved Simmelkær

For yderligere information kontakt venligst:
Carl Johan Corneliussen, Pressechef, email: carcor@ncc.dk, telefon +45 26152127
NCC´s pressetelefon +45 41 70 49 09 samt NCC:s Mediabank

Om NCC. NCC er en af de førende entreprenørvirksomheder i Norden. Med udgangspunkt i sin ekspertise inden for ledelse af komplekse byggeprocesser, bidrager NCC positivt inden for det byggede miljø for både kunder og samfund. Vores forretning omfatter udvikling af erhvervsejendomme, bygge- og infrastrukturprojekter, samt asfalt og råstofudvinding. I 2020 havde NCC en omsætning på ca. 38 mia. DKK. og 14.500 ansatte. NCC’s aktier er noteret på Nasdaq Stockholm.