Et nyt stort træ i Odense

Danmarks hidtil største træsatsning er nu afleveret. WoodHub er et statsligt kontorknudepunkt og et fyrtårn for træbyggeri i stor skala.

Med afleveringen af WoodHub sætter Bygningsstyrelsen og NCC helt nye standarder for byggeri herhjemme. Byggeriet er opført med bærende konstruktioner i træ fordelt på 31.000 kvadratmeter. Fleksibilitet har været et designparameter, og knudepunktet huser 1.600 arbejdspladser til de statslige institutioner, der flytter ind til sommer.

En oplagt løsning til at reducere byggebranchens klimaaftryk er at anvende træ som bærende og gennemgående konstruktionsmateriale. WoodHub viser, hvordan træ kan bruges i stor skala til at skabe moderne kontormiljøer. De massive trækonstruktioner er på flere måder en gevinst for huset.

”Bygningsstyrelsen har med kontorknudepunktet, herunder særligt kravet om, at de bærende konstruktioner skal opføres i træ, turdet gå linen ud. De har sendt et stærkt og vigtigt signal til byggebranchen, og det har været et privilegium at være en del af et så visionært projekt. For NCC markerer WoodHub, at vi er lykkedes med at erstatte traditionelle byggematerialer i stål og betontage med bærende konstruktioner i træ,” siger Lars Ørvad Nielsen, direktør i NCC Building Vest under NCC Building Nordics.

Træ som byggemateriale skubber branchen fremad
Byggeriet af WoodHub har strakt sig over tre år og er en del af en større strategi for at fremme anvendelsen af træ i dansk kontekst.

ABT18-afleveringen af WoodHub er en vigtig milepæl, som vi har set frem til. Som bygherre havde Bygningsstyrelsen en ambition om, at projektet (Woodhub) skulle være med til at påvirke byggebranchen, så træ kommer til at spille en større rolle i fremtidens byggeri. Derfor har vi stillet markante krav og sat en høj standard. Vi har været utrolig glade for samarbejdet med NCC og deres rådgivere, og vi er meget, meget tilfredse med det flotte resultat. Jeg håber, at de kommende brugere vil få stor glæde af huset,” siger Signe Primdal Lyndrup, vicedirektør i Bygningsstyrelsen.

Videndeling har været et krav fra Bygningsstyrelsen og et vigtigt aspekt af projektet fra start. Viden og erfaringer fra projektholdet er blevet delt på www.woodhub.dk og gennem oplæg på diverse trækonferencer. I maj udkommer den syvende og sidste projektavis, The WoodHub Journal.

Arkitektonisk vartegn for Odense
Udover at være et teknologisk fremskridt inden for træbyggeri har WoodHub også en markant arkitektonisk profil. Bygningen er designet af C.F. Møller Architects og tilpasser sig sine omgivelser ved at være højest i midten og gradvist falde i højde mod de omkringliggende bygninger. Facaderne er udført i genanvendt aluminium med rødbrune nuancer, der harmonerer med områdets klassiske murstensfacader.

Som kontorknudepunkt giver WoodHub de statslige institutioner mulighed for at dele faciliteter såsom kantine, reception, konferencecenter og mødelokaler, hvilket optimerer ressourceforbruget og skaber bedre service for medarbejderne. Selve stueetagen rummer borgervendte funktioner, og byggeriets kantzoner vil understøtte bylivet ved at tilbyde adgang til kontorhusets indre haveanlæg.

Med færdiggørelsen af WoodHub demonstrerer NCC potentialet i træ som bærende element i fremtidens byggeri og understreger virksomhedens engagement i at levere innovative og ansvarlige løsninger.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta

  • Bygherre: Bygningsstyrelsen
    • Bygherrerådgivere: SWECO
    • Underrådgiver: Nord Architects
  • Totalentreprenør: NCC Danmark A/S
    • Arkitekt: C.F. Møller Architects A/S
    • Ingeniører: ARTELIA, NCC Engineering
  • Entrepriseform: Totalentreprise
  • Samarbejdsform: Traditionel
  • Opgavetype: Nybyg - Erhverv
  • Byggesum: 645 mio. kr
  • Omfang: 31.000 mkontor samt 5.500 m2 parkeringskælder til 150 biler og cykelparkering i to niveauer til 384 cykler
  • Byggeperiode: 2022 til 2025
  • Adresse: Lerchesgade 35, 5000 Odense C
  • Se også: WoodHub – woodhub.dk

På afleveringsfotoet ses direktør Lars Ørvad Nielsen, NCC, produktionsdirektør Aage Ulrich Simonsen, NCC, vicedirektør i Bygningsstyrelsen, Signe Primdal Lyndrup, projektchef i Bygningsstyrelsen, Kristian Fuglsang Strøm. Foto Stine Olesen/NXT

Alle fotos er til fri redaktionel brug.

For yderligere information kontakt venligst:
Carl Johan Corneliussen, Pressechef, Tlf.: 26152127, E-mail: carcor@ncc.dk

NCC´s pressetelefon +45 41 70 49 09 samt NCC:s Mediabank

Om NCC. NCC er en af de førende entreprenørvirksomheder i Norden. Med udgangspunkt i sin ekspertise inden for ledelse af komplekse byggeprocesser, bidrager NCC positivt inden for det byggede miljø for både kunder og samfund. Vores forretning omfatter bygge- og infrastrukturprojekter, asfalt og råstofudvinding samt udvikling af erhvervsejendomme. I 2024 havde NCC en omsætning på ca. 62 milliarder SEK og 11.800 ansatte. NCC’s aktier er noteret på Nasdaq Stockholm.