Fuld afspærring skaber sikkert arbejdsmiljø og bedre veje

Antallet af ulykker ved vejarbejder stiger. Ikke desto mindre hører det til sjældenhederne, at et vejarbejde bliver lukket helt af for biler, mens der arbejdes. På Aalborgvej ved Viborg er det er nu lykkedes at skabe de bedste rammer for et sikkert arbejdsmiljø ved hjælp af ”fuldspærring”.

Sæsonen for vejarbejde er i fuld gang. Desværre kan rigtigt mange vejarbejdere nikke genkendende til den kedelige tendens, der hersker i den danske trafikkultur. Skilte, afspærring og medarbejdere i neongult arbejdstøj bliver nemlig overset af travle, uopmærksomme bilister. Et splitsekund, hvor fokus slipper vejen, er alt, der skal til, for at det ender galt. Og galt går det desværre alt for mange gange, når bilister skal passere arbejdsområder på vejene i Danmark.

Anderledes ser det dog ud på rute 13 mellem Viborg og Løvel. Her er NCC i fuld gang med at lægge ny CO2-reducerende asfalt for Vejdirektoratet på en 5 kilometer lang strækning, som nu er blevet lukket af for alt trafik. Der er tale om en såkaldt ”fuldspærring”, som betyder, at asfaltmedarbejderne fra NCC kan arbejde uforstyrret og i sikkerhed, mens trafikken dirigeres ud på en omkørsel.

”Fuldspærring har været en hjertesag for mig lige siden, jeg startede i NCC. Vejen er en ekstrem farlig arbejdsplads. Jeg blev derfor så glad, da jeg hørte om vejarbejdet i Viborg. Det viser jo, at det rent faktisk ER muligt at få lov til at planlægge en omkørsel og på den måde skabe de bedste betingelser for et sikkert arbejdsmiljø på vejene”, siger Helle Rømer, Arbejdsmiljøchef i NCC Industry.

Hun fortæller, at det på alle måder er en gevinst at få en aftale på plads med bygherre om fuldspærring ved vejarbejder. For ud over at beskytte vejarbejderne, undgår man kødannelse, og processen bliver mere smidig, da det er nemmere at planlægge et vejarbejde, når der ikke skal tages hensyn til trafikken. Derudover kan medarbejderne arbejde mere effektivt, når arbejdet ikke forstyrres af trafikken, og på den måde kan bilisterne komme langt hurtigere tilbage på vejen igen.

Sikre og farbare veje
Hos NCC deler entreprisechef, Anders Vestergaard, den samme begejstring. Det er ham, der sammen med Vejdirektoratet, har fået aftalen på plads om fuldspærring i Viborg. Han ser det som en ’win win’, fordi en fuldspærring både fremmer sikkerheden, sikrer fremkommelighed og skaber veje af en bedre kvalitet.

”Det er en stor fordel, at vi undgår trafikken, mens vi arbejder. Den er både stressende for vores medarbejdere og for bilisterne. Samlet set forstyrrer vi trafikken mindre, da vejarbejdet hurtigere er overstået. Vi leverer også nogle flottere belægninger, når vi undgår afbrydelser i arbejdet”, siger Anders Vestergaard, entreprisechef i NCC Industry, Asfalt.

Belægninger, der lægges i Viborg, er en KVS (kendt som klimavenlig asfalt). Den særlige type asfalt er den eneste af sin slags i hele verden. Den skal medvirke til at reducere CO2-udledningen fra trafikken og dermed bidrage til en grønnere infrastruktur.

Information om omkørsel
Omkørslen er en 10 kilometer rute, som foregår via rute 579 Skivevej og rute 533 Løgstørvej. I weekender, hvor arbejdet ligger stille, åbner strækningen for trafik i fuldt omfang. Der vil dog være nedsat hastighed på fræset underlag og områder, hvor striber mangler.

Læs mere på Vejdirektoratet.dk: https://www.vejdirektoratet.dk/melding/straekning-ved-viborg-skal-have-ny-asfalt

For yderligere information kontakt venligst:

NCC´s pressetelefon +45 41 70 49 09 samt NCC:s Mediabank

Om NCC. NCC er en af de førende entreprenørvirksomheder i Norden. Med udgangspunkt i sin ekspertise inden for ledelse af komplekse byggeprocesser, bidrager NCC positivt inden for det byggede miljø for både kunder og samfund. Vores forretning omfatter udvikling af erhvervsejendomme, bygge- og infrastrukturprojekter, samt asfalt og råstofudvinding. I 2021 havde NCC en omsætning på ca. 53 milliarder SEK og 13.000 ansatte. NCC’s aktier er noteret på Nasdaq Stockholm.