Visualisering: Arkitema

Lysningen: Nyt bæredygtigt skolebyggeri i Viborg

Lysningen skal fungere som et nyt bydelshus for lokalområdet Overlund, hvor både skole og idræt bliver bærende kulturinstitutioner, der spiller sammen med områdets natur

NCC skal udføre råhusarbejder i forbindelse med opførelsen af en ny skole i Overlund. Skolen skal summe af liv døgnet rundt, når børn, unge, voksne og ældre alle bliver brugere af en bygning, der danner ramme for en lang række forskellige aktiviteter. Efter endt skoletid bliver der adgang til størstedelen af skolen og de attraktive idrætsfaciliteter.

Centralt i bygningen er et stort åbent atrium - en lysning - hvorfra forskudte plateauer fordeler sig, så man primært kun bevæger sig en halv etage op eller ned mellem etagerne. Dette gør, at alle etager opleves tæt forbundne med hinanden. Halv-niveauerne er forbundet via trapper, der i det daglige bruges som lokale amfitrapper til undervisning og samlinger.

Bæredygtigt byggeri - bærende søjler af træ

Lysningen er et bæredygtigt byggeri i op til 3 etager over terræn. Konstruktionen opføres som et søjle-bjælkehus med bærende søjler i limtræ og dækkonstruktion i betonhuldæk, bjælker i stål samt facader i udfyldende træelementer, der beklædes med varmebehandlet fyrretræ med træ-alu vindues- og dørpartier.

Træet som primært materiale giver Lysningen karakter og identitet, samtidig med at det bidrager til en lys og imødekommende arkitektur.

Entreprisen omfatter jord, kloak, in-situ beton samt levering og montering af elementer i træ, stål og beton. Herudover udføres undergulve og enkelte murerarbejder.

Arkitema_02_overlund_lysningen_web