BIG har tegnet det nye pandahus med inspiration fra det kinesiske yin/yang tegn

Nyt panda paradis i ZOO

Midt i ZOO er NCC i fuld gang med at bygge det hjem, der til næste forår skal tage imod sine beboere, to store pandabjørne fra Kina. Det er en byggeplads ud over det sædvanlige, hvor naboerne er søløver, tapirer, papegøjer og pingviner, der står i flok og følger nysgerrigt med i byggeriet

Det nye anlæg er tegnet af Bjarke Ingels’ tegnestue BIG, og NCC står for udførelsen af hele entreprisen med undtagelse af teknik og landskab.

”Alt er skævt og buet”

Tegnestuen BIG er blandt andet kendt for bæredygtig arkitektur og skæve, anderledes idéer, og de ting kendetegner også det store pandaanlæg, som indeholder nogle meget komplekse betonkonstruktioner med dobbelte krumme dæk og buede glasfacader. Byggeriet er nu så langt, at man kan fornemme de runde former af det yin og yang tegn, som BIG har brugt som inspiration i deres design.

”Pandahuset, som Bjarke Ingels’ tegnestue BIG har tegnet, er spændende at bygge, for det er et hus uden lige linjer. Alt er buet og skævt. Men vi har et fantastisk samarbejde med dem,” fortæller projektchef Ib Morgenstjerne. ”Det er et interessant projekt at arbejde på, fordi det er en teknisk udfordring, fordi en byggeplads midt i ZOO selvfølgelig er en helt særlig oplevelse, og endelig fordi det er et byggeri, som så mange mennesker følger med i, fordi de glæder sig til at få lov til at se kæmpepandaerne på nært hold.”

Zoologisk Haves nye panda-paradis

De sort-hvide pandaer fra Kina flytter i 2019 ind i Zoologisk Have i København. Anlægget er blevet planlagt i forbindelse med, at H. M. Dronning Margrethe fik to pandaer i gave i 2014 fra Kina. For at pandaerne skal føles sig hjemme, er det planlagt, at anlægget skal indeholde to forskellige landskabstyper, 'tågeskov' og 'bambusskov', som begge er kendeteg­nende for pandaens naturlige habitat. De to skove ligger på hver sin bakke i anlægget.

Pandaernes trivsel er alfa og omega, og der er derfor taget højde for, at der både skal være plads til spas og løjer og afslapning for de pelsede dyr.

Projektet omfatter hele bygningsentreprisen eksklusiv teknik og landskab. Det er komplekse betonkonstruktioner med dobbelte krumme dæk og buede glasfacader. I alt 1.173 m2 fordelt i stueplan på 962 m2 stalde, teknikrum, butik, restaurant med tilhørende køkken og mødelokale. 211 m2 kælder indeholdende teknikrum inklusiv vandbehandlingsanlæg.