Omfattende kabelprojekt i Jylland tager form

Jakobsen & Blindkilde en del af NCC er kommet godt fra start på virksomhedens første kabelprojekt i Vestdanmark. Projektet skal forbinde Thor Havvindmøllepark til den nuværende største transformatorstation i landet og derved sikre vedvarende energiforsyning.

Medarbejdere fra NCC og kollegerne i Jakobsen & Blindkilde er i fuld gang med at udbygge og styrke elnettet, som skal forbinde til Thor Havvindmøllepark, der er planlagt ud for den jyske vestkyst. Denne havvindmøllepark forventes at kunne forsyne mellem 800.000 og 1.000.000 husstande med elektricitet.

For NCC og Jakobsen & Blindkilde handler det nu om at lægge 220 kV kabler på de 31 kilometer. Teamet startede med en prøvestrækning den 19. marts og håndterer nu massive kabeltromler, der vejer op til 27,5 tons hver og har en længde på cirka 1,5 kilometer.

Til kabelarbejdet bruges to forskellige metoder: 24 kilometer af kablerne lægges med en ny metode ved hjælp af en gravekasse, mens de resterende syv kilometer udføres ved styret underboring.

"Den ene af metoderne, vi anvender på dette projekt, involverer brug af en stor slæbe gravekasse, der er cirka 13 meter lang, til at håndtere de store kabler og lede dem forsigtigt ned i jorden til deres endelige placering. Bagerst på gravekassen er der en såkaldt 'sandkasse', som sikrer, at der fyldes specielt kabelsand omkring kablerne, når de kommer ud af gravekassen, og den lægger et afdækningsbånd oven på sandet til sidst," siger Tomas Mørk, projektleder.                             

Slæbegravkasse
Kabel tromle