Ny opfindelse til effektiv udlægning af asfalt

NCC har opfundet en ny metode til effektiv udlægning af asfalt. Der er tale om en båndbil, som er bygget specielt til at kunne køre med et sidebånd til aflæsning af asfalt, når der for eksempel anlægges cykelstier langs vejen.

NCC råder i dag over tre båndbiler, som hver dag benyttes til opbygning af sideudvidelser til eksisterende vej og opretning af asfaltbelægninger. Hver enkelt bil er unik og udviklet specielt til at kunne udføre en bestemt type opgave. Blandt andet er en af bilerne udviklet særligt til at kunne etablere vulster af asfalt til adskillelse af kørebane og cykelbane og en anden til udlægning af asfalt på brede veje. Seneste skud på stammen er bilen, som er konstrueret til at kunne køre med et sidebånd, som kan aflæsse asfalten direkte til udlæggermaskinen, når der for eksempel anlægges en cykelsti ved siden af vejen.

”Det var vores egne asfaltformænd i NCC, som efterspurgte idéen med sidebåndet. Derfor gik vi i udviklingsmode for at realisere den, da vi kunne se, at der ville være masser af opgaver, hvor sidebåndet kunne være en stor hjælp”, siger Henrik Kildegaard, Salgs- og entrepriseleder i NCC Vejservice.

Smart og fleksibel

Fleksibilitet har været det helt afgørende nøgleord i udviklingen af bilen. Sidebåndet er derfor bl.a. udviklet, så det kan udskydes fra 2 til 4,5 meter fra bilens yderste højre side og samtidigt ændre længden af båndet, mens der arbejdes. Derudover er det muligt at ændre på højden af båndet, så det bl.a. er nemt at komme forbi lygtepæle eller andre forhindringer mellem vejbane og cykelsti.

”Sidebåndet er utrolig fleksibelt, fordi vi har udviklet det som en slags forvokset micromatik maskine. Idéen er blevet taget rigtig godt imod, og bilen er allerede blevet booket til masser af opgaver. Den næste tid vil vi bruge på at få bilen testet og afprøvet den så meget som muligt, inden det for alvor går løs”, siger Henrik Kildegaard.

NCC’s Vejservice afdeling udvikler løbende nye metoder til effektive vejløsninger. Senest har NCC Vejservice opfundet en ny maskine til klimasikring af veje. Maskinen HOKI er den eneste af sin slags i Danmark og afhøvler effektivt rabatter, så regnvandet hurtigt ledes væk fra kørebanen. Læs mere om HOKI

Anders Tornø

Entrepriseleder Afvanding Vest